ada

Speltherapeut

Mijn naam is Ada Vermeulen. Ik ben opgeleid als cliënt-centered speltherapeut aan Hogeschool Utrecht.

Ik ben mijn werkzame leven  begonnen als leerkracht in het regulier en speciaal onderwijs.

Omdat ik kinderen zag die meer nodig hebben dan onderwijs, ben ik speltherapeut geworden.

Ik kan, na een aantal jaren als speltherapeut gewerkt te hebben, uit de grond van mijn hart zeggen: Speltherapie werkt. Kinderen worden sterker door speltherapie. Ze staan na de speltherapie met hernieuwd zelfvertrouwen in hun wereld.

Ik ben als speltherapeut ingeschreven bij de kamer van Koophandel onder nummer 5255000 en geregistreerd bij de beroepsvereniging NVVS (Nederlandse Vereniging voor Speltherapeuten),

die weer onderdeel is van de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen).

Ook ben ik ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ),  onder nummer 209186R. Afbeeldingsresultaat voor rbcz logo downloaden

Ik ben geregistreerd bij het Register Vaktherapie.

Regelmatig volg ik na- en bijscholing. Samen met collega-therapeuten neem ik deel aan verschillende (intervisie) groepen.Ook volg ik supervisie.

Ik ben in het bezit van een (recente) Verklaring Omtrent Gedrag.

Cliënt-centered, wat betekent dat?

Ik ben cliënt-centered opgeleid en dat betekent dat bij mijn basishouding hoort onvoorwaardelijke acceptatie van het kind. Het kind mag er zijn, ook met zijn problemen. Ieder kind heeft in zichzelf de kracht om te groeien in zijn ontwikkeling, en als dat niet vanzelf gaat, kan speltherapie het kind een steuntje in de rug geven.

Verder horen bij de basishouding echt zijn. Ik sta open voor de gevoelens die ik ervaar. Ik voel het als het voor het kind genoeg is, of als een kind na heftig spel ineens iets anders wil doen.

Jack gaat samen met mij vechten. (gelukkig heb ik foamzwaarden, zodat we elkaar geen pijn hoeven doen, maar het wel echt lijkt). Hij draait om mij heen, raakt mij steeds weer, en weert mijn slagen af. Ik benoem de gevoelens die hierbij passen. Ineens legt Jack zijn zwaard neer, knielt bij de kast neer en pakt de doos met muziekinstrumenten, hij pakt er een uit en gaat er, schijnbaar doelloos, geluid mee maken. Ik benoem weer zijn gevoel: het vechten is voor nu genoeg. Tijdens het spel met de muziekinstrumenten mag Jack tot rust komen. Ook dat gevoel mag er zijn.

Bij de basishouding hoort dat ik empathisch ben, ik kan met kinderen meevoelen, en dat ik  transparant ben, ik ben aanspreekbaar op mijn gevoelens. Daarbij ben ik congruent, ik ben me bewust van wat ik zelf voel.

Ik geloof in de kracht van kinderen. En ik geloof in spel, omdat het een manier van uiten is die bij kinderen past. Van daaruit komen kinderen verder.